Bygger vi virkelig altfor lite?

Dagens nyheter hadde som vanlig flere bemerkninger om boligmarkedet. PÅ forsiden av DN (du kan også lese hans kommentarer på E24 her: http://e24.no/makro-og-politikk/boligmarkedet/eiendomsmeglerforbundet-norges-bank-bommer-totalt/23905882) mener Carl Geving at Norges Bank bommer totalt når de mener at det er en risiko for overbygging av boliger.

Samtidig kom SSB med nye byggetall idag. Disse tallene alene vil selvfølgelig ikke avgjøre om vi bygger for mye eller for lite, men det er verdt å merke seg igangsettelsen fortsetter å øke fra allerede rekordhøye nivåer. På landsbasis er 12 mnd løpende igangsettelse nå nesten 37 000, dette er det høyeste siden vi bygde landet på 60 – 70 tallet. For Akershus sin del er det sannsynligvis tidenes høyeste igangsettelse. Også i Oslo er veksten i igangsettelsen formidable, men der er det fortsatt et lite stykke igjen til toppen fra før finanskrisa.

Det er fortsatt sånn at Geving (og mange andre) argumenter med at dette er helt nødvendig for å møte den kraftig innflyttingen til Oslo/Akershus og Norge. Men som tidligere beskrevet, innflyttingen til Norge har falt dramatisk, det samme har innflyttingen til Oslo, og selvom innflytt ingen til Akershus holder seg høy, bygger vi altså også rekordmye boliger.

Hvis ikke innvandringen tok se betydelig opp i siste kvartal (de tallene kommer om ca en måned) bygger vi mer enn 1 bolig per innflytter i Oslo og nesten 1 bolig per innflytter til Norge og Akershus (alle grafer nedenfor viser 12 mnd rullerende igangsettelse).

.

0 responses to “Bygger vi virkelig altfor lite?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *