Corona kontroll i Norge – katastrofe i Sverige?

Det er utrolig interessant å se hvor forskjellig den sykdomsmessige utviklingen av Coronakrisen utvikler seg fra land til land.

Så langt har det ikke vært mange suksesshistorier, bortsett fra Sør – Korea og Taiwan (det kan godt være mange flere suksesser enn disse, men det er vanskelig å ha full oversikt over alle lands utvikling og respons). Jeg velger å ikke kalle Kina suksess, da tallene for det første ikke er til å stole på, og da inngrepende var såvidt omfattende (dog kanskje nødvendig) at det er vanskelig å beskrive som en suksess.

Selvom det fortsatt er for tidlig å konkludere endelig virker det som vi snart kan putte Norge også på listen over suksesser.

Per idag (1. April) har vi 44 dødsfall og 4 863 bekreftet smittede. Per innbygger har Norge et svært høyt tall på antall bekreftet smittede, men dette er heller et tegn på suksess enn det motsatte. Norge har nemlig fulgt Sør – Koreas suksesstrategi med ekstensiv testing. I følge Our World in data Per 20. mars var det sannsynligvis kun Island som hadde testet mer enn Norge (UAE i tillegg men jeg stiller meg skeptisk til om alle gjestearbeiderne telles i nevneren på den brøken). Dessverre har ikke our world in data oppdatert denne statistikken siden 20. mars så hvordan det står til i per nå er ikke lett å skaffe seg oversikt over.

Vi kan dog allikevel prøve oss på noen sammenligninger per 1. april:

Norge: 94 265 tester på 5, 358 mill innbyggere – gir 1,76% per innbygger

USA: 1 169 000 tester på 327 mill innbyggere – gir 0,36% per innbygger

Sverige (per 31. mars): 36 900 tester på 10,12 mill innbyggere – gir 0,36% per innbygger

Danmark: 27 109 tester på 5,603 mill innbyggere – gir 0,48% per innbygger

UK: 152 979 tester på 66,44 mill innbyggere – gir 0,23% per innbygger.

Vi ser altså at Norge har testet fra 7x til 3,6x per innbygger i forhold til noen andre land det er verdt å sammenligne seg med.

Mer og mer tyder på at den norske smitteresponsen faktisk har vært svært god.

Sannsynligvis kom Coronaen til Norge etter skiferiene i Østerike (som tabloidpressen behørig har dekket) i slutten av Februar/begynnelsen av Mars. Vi satte igang med ekstensiv testing og smittesporing umiddelbart, dermed så smittetallene veldig høye ut som ledet til raske relativt inngripende og effektive tiltak (ihvertfall på kort sikt).

Resultatet ser vi nå, hvor Norge har gode sjanser til å ende opp som Sør – Korea.

For Sveriges del er jeg redd dette ender med katastrofe. For det første har landet valgt en annen strategi enn Norge hva gjelder smittebegrensning, de seiler også blindt da de tester svært lite. Resultatet har vi nå begynt å se, med en eksplosjon i antall døde. Jeg vil tippe Sverige ender med opp mot 200 døde per dag tidlig neste uke. Det betyr at sykehusene vil bli overveldet og det politiske presset for å full lock down vil øke. Dermed tror jeg Sverige vil ende opp med det verste av alle verdener. De vil ikke klare å kontrollere utbruddet tidlig, de vil ikke kunne høste de økonomiske gevinstene av en mindre omfattende nedstengning av samfunnet fordi det politiske presset uansett ender opp med omfattende nedstengning, bare på et mye senere tidspunkt. Da er smitten spredt bredt og Sverige risikerer å ende i en situasjon som  minner om Italia (i likhet med Norge har Sverige veldig lite MRSA så jeg tviler på om det vil bli i nærheten av like ille som der).

Det er egentlig litt rart at ikke Norges svært ekstensive testing har fått mer oppmerksomhet, vanligvis pleier vi å være gode til å feire våre suksesser, og dette er etter min oppfatning foreløpig en ubetinget suksess.

Smitteresponsen står i skarp kontrast til den økonomiske responsen, som foreløpig er svært mangelfull. Vi får se hva som kommer i morgen, men etter min oppfatning er pakkene så langt altfor små og altfor smale. Jeg tror også det var en stor tabbe å velge permittering istedenfor lønnstilskudd slik de har valgt i Danmark. Mer om dette i morgen, men la oss glede oss over at det virker som vi har sykdomsbildet, ihvertfall midlertidig under kontroll.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 responses to “Corona kontroll i Norge – katastrofe i Sverige?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *