Er det grunn til bekymring for norsk økonomi?

Det siste konjunkturbarometeret til SSB indikerer en relativt brå oppbremsing i norsk økonomi. Dette kommer tydeligvis overraskende på mange, og noen av de mest positive makroøkonomer har nå tydeligvis begynt å tvile på  veksten framover. Se for eksempel Frank Jullum her: https://www.dn.no/makrookonomi/makrookonomi/industri/ssb/sjefokonom-om-norske-nokkeltall-vi-er-bekymret/2-1-74048. Jullum har tidligere vært klar på at Norges Bank burde heve renten fordi Norges vekst var høy og solid, se her: https://e24.no/norsk-oekonomi/i/RRqWrr/sjefoekonom-etter-boligprisbyks-norge-trenger-hoeyere-rente i E24 i semptember i fjor.

De som har lest bloggen vår er nok ikke like overrasket som Jullum. Vi skrev i en post i September (https://arealstatistikk.no/mye-ledig-kapasitet-i-norges-okonomi/) at oppgangen i den norske økonomien sannsynligvis ikke var like velfundamentert som mange så ut til å tro, og at det uansett var masse ledig kapasitet i norsk økonomi. I motsetning til Jullum argumenterte vi derfor for at renten burde settes ned og ikke opp, som Norges Bank valgte å gjøre. Ingenting som har skjedd siden september tyder på at norsk økonomi på noen som helst måte lider av kapasitetsmangler.

Sånn makrobildet i verden ser ut nå, blir det etter vår oppfatning tydeligere og tydeligere at Norges Bank var altfor tidlig ute med renteøkningen.

Vi gjentar derfor vår tidligere bønn til Norges Bank, sett ned renta nå!

Dessverre har vi ikke spesielt tro på at Norges Bank vil høre denne bønnen.

 

0 responses to “Er det grunn til bekymring for norsk økonomi?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *