Halvveis til et tapt tiår!

Med fare for å bli altfor negativ, er det etterhvert blitt et tilbakevendende tema på denne bloggen, og i mange av mine presentasjoner at det er mye i norsk økonomi som egentlig ikke går så veldig bra. I går fikk vi nok en bekreftelse på dette. Da kom tallene for utviklingen i husholdningsinntekt for 2018. Medianhusholdningen hadde 0 økning i inntekten etter skatt i forhold til 2017.

Det er klart at en del har skjedd i 2019, og sannsynligvis ser tallene bedre ut for inneværende år, men det er sjokkerende å se hvor svak inntektsveksten har vært for norske husholdninger.

Noen vil hevde at 2018 var et spesielt år. Inflasjonen løp litt løpsk i 2018 på grunn av strømprisen, men som tittelen antyder er det ikke bare 2018 som var dårlig.

Faktisk har det vært 0 i inntektsvekst siden 2013, altså i ca 5 år. Så dårlig har det ikke gått for husholdningen siden bankkrisa på tidlig 90 – tall.

Enda verre har det gått for alenemødre og fedre. Aleneforeldre med unge barn har i praksis hatt et tapt ti – år med bare ca 2,5% totalt inntektsvekst siden 2008. Aller verst har det gått for de yngste barnløse parene, de har faktisk sett nedgang i inntekten siden 2008. Gjennomgående har alle de yngste husholdningene hatt svært dårlig vekst mens de eldste husholdningen har hatt ganske god vekst.

Jeg har tidligere skrevet at netthandelen nok ikke er det eneste som handelsstanden sliter med, antageligvis skyldes mye også det faktum at veldig mange rett og slett har sett utrolig liten inntektsvekst over lang tid. Og da spesielt de husholdningene som gjennomgående kan antas å allokere den høyeste andelen av inntekten sin på konsum.

Det fortsetter å overraske meg at mange fortatt snakker om at det stort sett har gått bra med norsk økonomi siden finanskrisa.

 

0 responses to “Halvveis til et tapt tiår!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *