Handelsdøden – oppfølging
I forrige post så vi at det virkelig har vært laber vekst i handelsomsetningen over ganske lang tid.
Dette har fått mange i eiendomsbransjen til å satse mer på kafeer og restauranter, og til at kjøpesenteraktører setter av stadig større arealer til dette formålet.
Er det håp for at servering kan gjøre opp for det svake detaljhandelsvolumet?
Det er liten tvil om at det har vært stor vekst i servering. I følge SSB har omsetningen for serveringssteder økt med ca 58% i perioden 2008 til 2017 (dessverre har vi ikke 2018 før om svært lenge). I samme periode har inflasjonen vært ca 20% Med andre ord har det vært en realvekst på ca 3% i samme periode, altså betydelig raskere enn detaljhandelen.
Med andre ord, ved første øyekast kan det se ut som om servering virkelig kan redde handelslokaler. Det er bare ett problem, og det er at servering i utgangspunktet er så veldig mye mindre enn handel.
Hvis vi ser på omsetningen i detaljhandelen i 2017 og tar ut dagligvare og drivstoff var butikkomsetningen ca 240 mrd, mens servering var 56 mrd.
Det skal med andre ord godt gjøres for servering å gjøre opp for en eventuell videre svekkesle av detaljomsetningen.
0 responses to “Handelsdøden – oppfølging”