Norsk økonomi – FIFA ranking, og mer om hvor bra det egentlig (ikke) går

Debatten mellom Juel (http://www.dn.no/meninger/2017/01/11/2044/Innlegg/ja-la-oss-se-fremover) og Øygard (http://www.dn.no/meninger/2017/01/09/2046/Innlegg/tid-for-a-komme-videre) har fortsatt i DN, med en liten sidekommentar fra Stein Reegård (http://www.dn.no/meninger/2017/01/11/2044/Innlegg/litt-for-mye-mckinsey).

Det er lett å være enig med Juel om at FIFA sammenlikningen er i overkant lettvint. Det er også lett å være enig i at sammenlikninger av veksttakt over kortere tidsperioder gir lite mening. Når det er sagt så fortsetter jeg å være overrasket over den sterke fokusen på arbeidsledighetstall mens sysselsettingsandelene blir forbigått mer eller mindre i stillhet.

Som jeg viste på forrige post, var fallet i sysselsettingsandelene for Norge faktisk større enn OECD snittet etter finanskrisa, og da altså før oljekrisa hadde slått inn.

I figur 1 ser vi sysselsettingandeler for menn 25-54 år og i figur 2 for kvinner 25-54 år. Selv om vi ser bort fra vekst (eller mangel på sådann) under en antagelse om at det ikke er egnet på grunn av oljekrisa, og bare ser på de absolutte tallene kommer Norge nå veldig dårlig ut.

For menn har vi i 2015 en sysselsettingsandel som er under OECD snittet, og langt bak Sverige. For kvinner er vi fortsatt i verdenstoppen, men vi skiller oss ikke lenger ut i like stor grad som tidligere. Dagens sysselsettingsandeler forsterker bildet av en et arbeidsmarked som egentlig er ganske dårlig.

Merk også at vi i 2016 sannsynligvis har gjort det relativt til disse landene enda verre.

0 responses to “Norsk økonomi – FIFA ranking, og mer om hvor bra det egentlig (ikke) går

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *